6 steg till ett sockerfritt liv

basura
Vecka 1: Sluta dricka socker

Sötade drycker utan fibrer får ditt insulin att skjuta i höjden, vilket vi inte vill om vi vill vara hälsosamma (och/eller justera vårt midjemått). Lightdrycker påverkar inte insulinnivåerna men de underhåller sötsuget och gör det svårare för dig att stå emot annat sött.

6969654-cookies-pink-raspberry-berry-dessert

Vecka 2-3: Sluta ät sockrad skräpmat
Kakor, godis, bakverk, bars och processad mat. Företag som tillverkar processad mat är experter på att få oss att tro att något är nyttigt när det i själva verket är sockerbomber, till exempel granola bars eller frukost flingor. Börja med att ta bort det du har svårast att stå emot (choklad?) och lägg till fler sockerfällor under 2 veckor.

1038

Vecka 4-5: Sluta med snabba kolhydrater (de funkar på precis samma sätt som socker i kroppen)
Vitt bröd, pasta, riskakor, vitt ris (googla för fler exempel). Socker är snabba kolhydrater så även fast du får i dig lite näring genom dessa livsmedel så är effekterna på blodsockret nästan lika illa som att äta godis. Byt successivt ut pastan mot broccoli, potatisen mot sötpotatis och så vidare. Precis som med skräpmaten börjar du med att ta bort det du har svårast att motstå och tar bort en sak i taget under 2 veckor.

happy-fitness

Vecka 6: Håll fokus!
Håll fast vid dina nya rutiner. Fortsätt fatta medvetna beslut om vad du stoppar i dig med ditt välmående i fokus. Självklart kan man då och då äta något sött men se till att inte fastna i det. Kan du äta bara en bulle eller blir det att du stoppar i dig hela bullängden? En kaka kan vara ok för en person medan det får en annan att falla tillbaka i sockerfällan. Om en bit godis får dig att sukta efter mer eller, ännu värre, får dig att hetsäta så vet du att du är svag för sockret och borde hålla dig borta ett tag till.