Februari – Köp lite lycka

Mina 5 nycklar till att köpa mig lycka
Börja spara
Unna mig något smått
Avvakta med inköp
Starta eget

Förhållandet mellan pengar och lycka är en känslig fråga att ta upp och många höjer på ögonbrynen när man (jag) påstår att pengar gör en lyckligare. Det är klart att jag förstår att en påse med pengar inte gör mig lyckligare men om man sätter in den påsen i ett sammanhang där jag har ett lyckligt liv och den påsen tillåter mig att följa mina drömmar utan att behöva oroa mig för att hamna i ekonomisk knipa eller tillåter mig att bara ta mig lite tid för mig själv, en resa med mina vänner eller något så enkelt som att ha råd att handla ekologiskt. Ja, då tycker jag faktiskt att den där påsen med pengar gör mig lyckligare än att vara utan den.

Undersökningar visar även att befolkningar i fattigare länder anser sig själva vara mindre lyckliga än befolkningar i rikare länder. Det finns också undersökningar som visar att en människa faktiskt väljer att ha ett jobb där deras lön successivt stiger mot att ha en statisk lön, trots att de i slutändan skulle tjänat mer på den statiska lönen. Och detta trots att de fick veta slutsumman och syftet med undersökningen. Det finns ett starkt förhållande i känslan av att utvecklas och känslan av lycka.

En av anledningarna till att jag är säker på att pengar spelar en viktig roll för min egen lycka är för att jag vet vilken ångest avsaknaden av pengar ger. Inte så att jag är eller har varit fattig men jag har sen jag flyttade hemifrån för ungefär 9 år sedan levt på i princip existensminimum. Mina föräldrar har alltid hjälpt mig när jag åkt på större oväntade utgifter och ställer alltid upp. Jag har haft turen att ha den tryggheten. Men jag vill kunna känna mig trygg i min egen ekonomi, känna att jag har kontroll och framförallt slippa den stress och ångest som en tunn plånbok medför.

Anledningen till att jag valde att fokusera på pengar i februari är inte för att jag tycker det är viktigare än något annat utan av den enkla anledningen att det är high season i PT-branchen och det är ett perfekt tillfälle att dra in pengar och göra något bra med dem!

IMG_0447IMG_0448IMG_0450