4 vanliga misstag i köket

photo-1455753141069-7f1d73813b22Att skära upp mat i förväg förstör inte näringen
Skulle du vilja laga storkok och skära upp frukt till mellisar för hela veckan och ha hälsosamma matlådor färdiga i kylen? Kör! Att förvara förskuren frukt eller tillagad mat i kylen några dagar påverkar inte näringsinnehållet. Du kommer långt på att använda näsa, ögon och sunt förnuft.

daewoo_electronics_kor-6qdbs_microwave_ovenMikrovågsugnen är inte din fiende
Att du får cancer av radiovågorna från micron hoppas jag att de flesta inte längre tror på. Däremot är det många som tror att maten förlorar sin näring när du micrar den och det är inte heller sant. Att tillaga mat i mikron kortar ner tillagningstiden vilket faktiskt gör att maten behåller mer näring! Olika råvaror har förstås olika egenskaper och därför skiljs den optimala tillagningstiden åt men ska man generalisera så kommer mikron på en andraplats strax efter att ångkoka din mat.

avocadosDu behöver inte förvara allt i kylen
Vissa frukter och grönsaker mår bättre av att förvaras på köksbänken. Några av dessa är avokado, tomater, paprika och bananer. Fint blir det också!

Fruit Health Cristina CastilloMixa hellre än att juica
När du juicar frukt och grönt så tar du bort alla fibrer i råvaran och kvar blir socker. Du har förstås kvar vitaminer och dylikt men i och med förlusten av fibrerna får du en blodsockerhöjning och insulinet skjuter i höjden likt vilken annan sockerkick som helst. I mixern behåller du hela frukten/grönsaken inklusive fibrerna. Bäst är dock att äta den som den är, i det perfekta lilla paket som naturen skapat åt oss.