HABIT HACK: OUT OF SIGHT, OUT OF MIND
(Scroll down for English)

Varje tisdag delar jag med mig av en Habit Hack. Det är olika knep som jag använder mig utav både hos mig själv och med mina klienter för att underlätta förändringar i våra beteenden. I mitt jobb gäller det förstås oftast hälsa vilket involverar allt ifrån träning, sömn, kost, stress och vardagspussel. Men hacksen kan såklart tillämpas till allt möjligt.

Habit Hack: Syns det inte så finns det inte.

När vi vill få till en ny hälsosam vana så ska vi försöka göra det så lätt som möjligt för oss att lyckas hålla oss till den. Vi väljer ett gym nära hemmet eller jobbet och packar träningsväskan kvällen innan. Men den här veckans hack handlar inte om att få till nya vanor. Den handlar om att bli av med gamla dåliga vanor som vi går och släpar på! När vi vill bli av med ohälsosamma vanor bör vi göra raka motsatsen, vi ska göra det så svårt som möjligt att upprätthålla den gamla vanan. Istället för att behöva motstå frestelser så kan vi minimera riskerna och lockelserna. 

Det var en historia om den grekiska hjälte Odysseus som var inspirationen till den här veckans habit hack. Gudinnan Circe varnade Odysseus om att segla förbi sirenernas ö. De skulle höra en vacker sång som lurade sjömän till säker död. Så Odysseus tog till sig Circes råd och gjorde öronproppar av vax till alla sina sjömän och beordrade dem att binda honom vid masten för att inte kunna falla för frestelsen. 

När vi vill bli av med en ovana måste vi agera både Circe och Odysseus. Känn igen situationerna där frestelser kan locka och undvik dem. Byt väg om du alltid faller för frestelser längs med vägen. Köp inte hem onyttigheter om du inte kan låta dem vara. Syns de inte, så tänker du inte på dem och då lockas du inte till dem.

Jag hoppas denna hack gör det lättare för dig att släppa dina dåliga vanor! Kram

 

Fler Habit hacks:
HABIT HACK: Mind your own business
HABIT HACK: Be the booster
HABIT HACK: Recharge
HABIT HACK: Slow is smooth
HABIT HACK: Raise the bar
HABIT HACK: Stop on top
HABIT HACK: Start over smart

Every Tuesday I share a Habit Hack. They are tricks I use in my personal life an with my PT-clients to make it easier for us to make changes in our everyday life. In my work it mostly revolves around health, meaning exercise, nutrition, sleep and stress. But the hacks can of course be used in any aspect of your life.

Habit Hack: Out of sight, out of mind. 

When we want to embrace a new habit we should always make it as easy as possible for ourselves. We choose a gym near our home and pack the gym bag the night before. But this hack isn’t about making new habits, it’s about getting rid of old and bad habits! When it comes to getting rid of bad habits we should do the exact opposite, we should make it as difficult as possible. That way we don’t have to resist temptation, we just avoid it all together.

It was a story about the Greek hero Odysseus that inspired me to write this habit hack. The goddess Circe warned Odysseus about sailing near the land of the Sirens, they’d hear beautiful singing that lured sailors to a sirtain death. Odysseus followed Circes advice and plugged his sailors’ ears with wax and ordered the. To tie him to the mast so he wouldn’t be able to fall into the temptation. 

When we want to loose a bad habit we must play the role of both Circe and Odysseus. Recognise the situations when temptation might lead you on before it happens and avoid it. If you always buy an unhealthy snack on your way home, take another way. Don’t have snacks at home if you can’t handle them. If you can’t see it, you won’t think about it and that way you won’t fall for temptation. 

I hope this weeks hack makes it easier for you to get rid of your bad habits! Love.


More Habit hacks:
HABIT HACK: Mind your own business
HABIT HACK: Be the booster
HABIT HACK: Recharge
HABIT HACK: Slow is smooth
HABIT HACK: Raise the bar
HABIT HACK: Stop on top
HABIT HACK: Start over smart

Leave a Reply