HABIT HACK: THE MAGICAL CLEAN SLATE

starta från noll

(Scroll down for English)

 

Varje tisdag delar jag med mig av en Habit Hack. Det är olika knep som jag använder mig utav både hos mig själv och med mina klienter för att underlätta förändringar i våra beteenden. I mitt jobb gäller det förstås oftast hälsa vilket involverar allt ifrån träning, sömn, kost, stress och vardagspussel. Men hacksen kan såklart tillämpas till allt möjligt.

Habit hack: Kraften i att starta från noll.

Med ett nytt år kommer nya löften om hur vi ska vara bättre versioner av oss själva. Man kan tycka att det låter klyschigt att starta en ny vana efter nyårsafton men kraften i att starta från noll ska inte underskattas. Att starta från noll hjälper oss att bana in en ny vana med betydligt mindre ansträngning än vad som annars hade krävts.

Innan jag började träna hade jag en bestämd vetskap om att det var helt omöjligt för mig få in en träningsrutin. Ännu säkrare var jag på det var totalt omöjligt att vakna tidigare, träna, duscha och göra mig iordning på gymmet och sen ta mig till jobbet lagom till kl 8.00. Men hösten 2012 började jag på ett nytt jobb. Jag satt som receptionist på ett kontor på andra våningen. I samma hus, på källarplanet, fanns ett gym. Första dagen på jobbet gick jag upp tidigt gick till gymmet och köpte ett medlemsskap och tränade. Och jag tränade varje morgon innan jobbet under hela mitt år där. Vanan naglade sig fast i mig direkt. Från att aldrig ha tränat till att träna varje dag. Det tog ett tag innan jag upptäckte styrketräningen och föll pladask för den så träningen var ingen passion för mig då. Det var en vana som tack vare kraften i att starta från noll, första dagen på nya jobbet, satte sig direkt. Och det är jag evigt tacksam för.

Årsskiftet är en väldigt tydlig markör som säger att det är dags att vända blad och börja om på nytt. Många använder sig även av sin födelsedag för att markera ett nytt kapitel. Men du behöver faktiskt inte vänta ett helt år för att få sånna här chanser. Det kan vara allt ifrån stora livsomvälvande händelser eller mindre förändringar i vardagen som ger oss möjligheten att ändra våra vanor betydligt lättare. Det kan vara ett nytt jobb, en separation eller något smått som att möblera om eller ta en ny väg till jobbet. Ta vara på förändringarna i livet och se till att börja så som du vill fortsätta!

En flytt tror jag kan vara bland de bästa nollpunkterna. Alla dina rutiner måste banas in på nytt. Till och med de så banala som var du ställer tandborsten. Åh, nu blev jag ÄNNU mer taggad på att dra till Sydney! Måste faktiskt erkänna att jag inte tog till vara på min nollpunkt när jag började plugga i augusti, har i princip inte haft några rutiner alls så nu tar jag revansch. Men som sagt, det behöver inte vara något så stort som en flytt till ett nytt land. Nu ligger ett nytt år runt hörnet och det kan vi alla ta vara på.

Jag hoppas att veckans hack hjälper dig att identifiera nollpunkterna i din vardag och kicka igång dina nya vanor!

Flera Habit hacks:
HABIT HACK: Be free
HABIT HACK: Bedtime struggles
HABIT HACK: Holiday foods 
HABIT HACK: Do it every day
HABIT HACK: Pairing

 

Every Tuesday I share a Habit Hack. They are tricks I use in my personal life an with my PT-clients to make it easier for us to make changes in our everyday life. In my work it mostly revolves around health, meaning exercise, nutrition, sleep and stress. But the hacks can of course be used in any aspect of your life.

Habit hack: The magic of a clean slate.

With new years eve comes the new years resolutions. You might think it’s all just a big cliché but the magic of a clean slate should not be underestimated. To start from a clean slate can help us launch a new habit with much less effort.

Before I started training I was sure that I was never going to be a person who goes regularly to the gym. I was even more convinced of the fact that I would never get up earlier to have a work out, shower and get dressed at the gym and be able to start work at 8 am. But in September 2012 I started a new job as a receptionist on the second floor of an office building that had a gym on the bottom floor. On my first day I got up early, went to the gym, bought myself a membership (monthly payment of course, I hate being tied up) and had my first work out. And from that day I went to the gym every morning for the hole year that I worked there. I went from zero to hundred. It took a while before I discovered strength training and fell in love with it so I didn’t have the passion for exercise that I have today. It was just part of my routine, a habit that I -thanks to the magic of a clean slate- adapted immediately. And for that I am forever grateful.

The new year is a very clear marker for a new begining. Many people also use their birthdays to make a fresh start. But you don’t really need to wait a hole year for these opportunities. It can be a big life changing event but it can also be small changes in our everyday life that gives us the chance to make habit changes easier. It can be a new job, a divorce or rearranged furniture or just taking a new way to work. Embrace these changes in life and make sure to always start the way you want to continue!

A move is probably my dream scenario for a clean slate. You need to make way for all of your routines, even the tiniest ones like where to place your toothbrush. Oh, now I got even more excited about moving to Sydney! I’ve got to admit that I didn’t take advantage of my fresh start when I started studying in August, I ‘ve had practically no routines at all so now I get a rematch. But like I said, it doesn’t have to something big and dramatic like moving to a new country. A new year is just around the corner and we can all benefit from that. 

I really hope that this weeks hack will help you see the hidden clean slates in your life and get those good habits going!

Love ♡

More Habit hacks:
HABIT HACK: Be free
HABIT HACK: Bedtime struggles
HABIT HACK: Holiday foods 
HABIT HACK: Do it every day
HABIT HACK: Pairing

starta från noll
To the left: Me, summer 2012, before I started taking care of my health. To the right: Me, summer 2013. The result of strength training, cardio and healthy food.

 

6 Comment

  1. Men åh så bra inlägg!! Ska tänka på detta! Kam du inte skriva om hur man får motivationen till att träna och behålla den? 🙂

    1. Tack Josefine! Vad glad jag blir att du gillar det ❤️ Absolut, kan jag göra det! Den där jädrans motivationen asså ? Håll utkik ?❤️ kram

  2. Okey wow! NU blev jag riktigt motiverad till att bara ta tag i typ allt! Tusen tack för motivationen – behövde verkligen detta inlägget. Grymt bra skrivit. Och DU är grymt bra! ? Hoppas du har haft en riktig bra jul, också vill jag önska dig ett fantastiskt nytt år. Lycka till i Sydney, fina du ❤️ kramar

    1. Hej Oda! Hud va kul att du blev peppad och tack för de fina orden ? Din jul såg ju helt magisk ut! Älskar boss babe koppen du gav din mamma ?? Hoppas du får det drömmigaste 2018. Kramar ?

  3. Vilka peppande ord. 🙂 Ska absolut ta till mig det här då jag behöver mer muskler än att gå ner i vikt. 🙂

    1. Åh vad roligt att du blev peppad! 🙂 Lycka till med muskelbyggandet! Kram

Leave a Reply