VEGAN KALE & TOFU PIE

Ursäkta bildkvaliten. Jag glömde fota dem när de var klara men som tur var hade jag fotat nått annat när de stod i bakgrunden 😛 Glömde även bort tiden när jag förgräddade en av dem därav den ojämna brännan, haha.

(Scroll down for English)

 

Den här pajen är vegansk och helt galet god. Jag upptäckte den inför midsommar när vi var ett gäng veganer som hade en egen liten veganbuffé och efter det har jag gjort den varje gång det varit knytis eller om jag bjudit över familjen. Jag har också gjort den ett par gånger för att ha som matlåda. Ni fattar, den är asgod, haha.

Fyllning 
1 rödlök
200g Tofu rosso (eller annan smaksatt tofu)
300g grönkål (om du kör på fryst: tina och tryck ut vattnet)
3-4 dl Oatly iMat
100g Oatly påMackan
1 dl valnötter
Olja att steka i
Salt och peppar

Pajskal
3 dl mjöl (jag använde glutenfri mjölmix)
125 g mjölkfritt margarin
3 msk kallt vatten

Dela upp margarinet i små kuber och nyp ihop med mjölet (eller använd matberedare) till en smulig massa. Tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop degen. Tryck ut den i pajformen och nagga botten med en gaffel. Låt stå i kylen i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda skalet i 10 minuter.

Hacka rödlöken och stek den på låg värme tills den blir mjuk. Tärna tofun och stek med rödlöken tills den fått lite yta. Ha i grönkålen och rör försiktigt runt så inte tofun smulas sönder. Häll i iMat och påMackan och låt puttra tills röran blivit lite fastare i konsistensen.

Häll i fyllningen i pajskalet, toppa med valnötterna och grädda i ca 20-30 minuter. Låt svalna innan du serverar med en fräsch sallad. Voila!

Det som tar lite tid är att pajskalet måste stå och kylas men annars går resten assnabbt. Dra ihop och njuuuut.

This pie is vegan and crazy tasty! I discovered it on midsummer when we did a vegan buffé and after that I’ve done it every time I’ve had family or friends over and I’ve also done a couple of food preps with it. You get it, it’s good, haha. 

Filling
1 red onion
200g Tofu rosso (or other marinated tofu)
300g kale (if you use frozen you just defrost it and press out the excess water)
3-4 dl Oatly iMat (or other vegan substitute for cream)
100g Oatly påMackan (or other vegan substitute for cream cheese)
1 dl walnuts

Oil to fry in
Salt and pepper

Crust
3 dl flour (I used a gluten free alternative)
125 g dairy free margarine
3 tbsp cold water

Dice the margarine into small cubes and pinch it together with the flour (or use a food processor) into a grainy dough. Add the water and mix it together quickly. Press the dough out in a pie dish and put in the fridge for 30 minutes. 

Set the oven on 225 degrees celsius and pre bake the crust for 10 minutes. 

Shop up the onion and fry it on low heat until soft. Dice the tofu and fry it with the onion until golden. Add the kale and carefully mix it together so that the tofu doesn’t crumb too much. Mix in the cream substitute the cream cheese substitute and  let it simmer until the mixture is a bit firmer. 

Pour the filling into the crust, sprinkle the walnuts on the top and let it bake for about 20-30 minutes. Let the pie cool a bit before serving with a fresh sallad. Voila! 

 

8 Comment

  1. That looks yummy. Great with some no flour no nonsense inspiration:-)

    1. Yay! Glad you like it 🙂 <3

  2. Kul med ett nytt recept måste jag prova fast jag inte är vegan 😘 Låter otroligt gott …

    1. Ja, man behöver ju faktiskt inte vara vegan för att uppskatta vegansk mat 🙂 Berätta vad du tyckte sen 🙂 Kram!

  3. Jag har så svårt för grönkål men det är ju så nyttigt! Kanske klarar av smaken när det ligger i en paj? haha 😀

  4. Kul med recept 🙂

  5. Jag kan intyga det! Vi fick smaka på den Cristinas födelsedagsfirande med släkten, så god!
    Du får laga den när du kommer hem nästa gång, Cristina! 😉
    Kram,
    Papa D

  6. Looks good! I’ll try it.

Leave a Reply