Vinn över din dåliga karaktär: Fika

Fika är ett av de vanligaste sätten att umgås socialt. Man sitter ute bland folk, det finns naturliga samtalsämnen och så äter och dricker något som lättar upp stämningen ytterligare. När vi bestämmer oss för att “börja vårt nya liv” måste vi dock ändra lite på den här vanan. En del vill inte sluta träffa sina vänner på detta sätt så de ger upp det nya livet. Andra går all in på det nya livet och avstår från att fika-kulturen helt. Båda dessa alternativ är ju sjukt tråkiga! Det går faktiskt att fika utan att motarbeta dina mål. Du har förstås inte lika stort utbud som någon som stoppar i sig vad som helst men det går. Lär dig fika smart.

Kalorikoll
Att fika smart betyder inte att du behöver räkna kalorier, snarare att ha en uppfattning om det du beställer är kalorisnålt eller en kaloribomb. Välj: Kaffe, te eller vatten. Välj bort: Latte, smoothies och juicer. Välj: Småkaka eller frukt. Välj bort: Större bakverk.

Förbered ditt sällskap
Var ärlig om dina mål och visa att det är ett medvetet val som du står för, självklart utan att låta nedlåtande mot deras val av livsstil. Vill du att de ska respektera ditt val får du även respektera deras. Om det är en person som du vet kommer börja hetsa dig till att trycka en chokladboll så är det lättast att bara ljuga. “Jag är inte hungrig/sugen” kommer man ganska långt med och alla är nöjda.

Förändra din syn på konceptet
Den viktigaste punkten är att du själv bör förnya din bild av vad “fika” innebär. En fika är inte en kulinarisk upplevelse utan snarare en social. Behöver du verkligen äta något mer eller mindre onyttigt? Vad kommer den här tillfälliga godbiten tillföra dig, egentligen? Oftast vill vi bara ha något att pilla på och det duger en kopp utmärkt till.