Projekt Pull-ups – Träna excentriskt!

3 veckor in i min utmaning och imorse gjorde jag 5 x 3 pull-ups. Inte mycket för världen men jag är stolt! Nu är det dags att kasta bort gummibandet och börja jobba excentriskt (kallas även negativ träning). Det innebär att jag hoppar upp i den övre positionen för att sen hålla emot på vägen ner. Motsatsen är att jobba koncentriskt, vilket är när muskeln “drar ihop sig”, i det här fallet är det på vägen upp.
Att fokusera på den exentriska fasen i en rörelse ger större styrke- och volymökning i musklerna men kräver också mer vila mellan passen då du påfrestar nervsystemen mer. Så i tre veckor framöver kör jag detta pass 2 gånger i veckan.

Projekt Pull-ups 2:a fasen
3 excentriska pull-ups (hoppa upp och sänk långsamt, 10 sekunder)
10 latsdrag (dra explosivt ner och håll emot på vägen upp, 4 sekunder)
90 sekunders vila
10 stående axelpressar (tryck explosivt upp och håll emot på vägen ner, 4 sekunder)
90 sekunders vila
Repetera 3 gånger