Det här händer i din kropp när du hoppar över en måltid

Det har nog hänt de flesta av oss, du ska ska på en tillställning på lördagkvällen och i ett sista försök att komma in i din outfit så hoppar du över en måltid här och där. Eller vanligare, att du försovit dig och hoppar över frukosten på grund av tidsbrist. För hur mycket skada kan det egentligen göra att hoppa över en måltid? Förutom att du kommer ha en kurrande mage, vara småsur och känna dig riktigt låg på energi, händer det faktiskt mer allvarliga saker i din kropp.

 1. Blodsockernivån faller och dina hormonbalanser påverkas
  Att hoppa över en måltid gör att dina blodsockernivåer sjunker. Sockret i ditt blod är livsviktigt och fungerar som bensin för hela din kropp. Har du för låga nivåer påverkar det därför alla dina organ negativt. Det gör även att dina kortisolvärden höjs vilket skapar ångest och stress.
 2. Nedsatt metabolism
  Din kropp är byggd för att jobba 24 timmar om dygnet. När du hoppar över en måltider får inte ditt matsmältningssystem göra sitt jobb, vilket gör att det istället intar svältläge och börjar jobba för att lagra energi. När detta händer sjunker din metabolism drastiskt och maten du äter senare förbränns inte lika effektivt. Så om du tror att du gör dig själv en tjänst genom att hoppa över ett mål för att sedan unna dig något kaloririkt så tror du fel, du gör det faktiskt värre! Om du tänkt unna dig en ”cheat meal”, så försök att äta nyttig mat med regelbundna mellanrum under hela dagen för att hålla igång din metabolism.
 3. Din hjärna fungerar inte som den ska
  Med ett dåligt näringsintag blir din hjärna grumlig och både dina känslomässiga och intellektuella funktioner påverkas. Du kommer bli lättretlig och grinig och det kommer bli jobbigt för dig att utföra dina vardagliga sysslor. Det här kan vara riktigt jobbigt om du har en deadline eller bara mycket att göra. När du väl äter sen kommer du bara att vara i balans en kort stund, i och med att din metabolism inte vet om när det kommer fyllas på med mer näring så håller sig metabolismen låg för att spara på energi. Vad betyder det här för din del då? Det är bara att välkomna ett dåligt humör och en dålig dag med fler blodsockerfall. Om du kontinuerligt hoppar över måltider kommer din kropp till slut att börja använda sig av din muskelmassa som energikälla och du kommer att känna dig ännu sämre.
 4. Överätning och frosseri
  Om du hoppar över flera mål under dagen och på eftermiddagen äntligen får sätta dig ner vid middagsbordet finns det en väldigt stor risk att du äter alldeles för mycket. Din kropp skriker efter kalorier och näring vilket gör att du sällan vet när du ska sluta äta för helt plötsligt är du vrålhungrig. I det långa loppet kan det här leda till magbesvär och övervikt. En annan sak du riskerar när du hoppar över måltider är frosserifällan. Trött efter en lång dag på jobbet och så översköljs du av en hungerkänsla så stark att du kan äta i stort sett allt som kommer i din väg. Du kommer hem och tömmer skafferiet på allt energirikt och snabbt som du kan hitta, chips, kakor, godis, mackor, juice eller läsk. Och allt det här är innan middagen. Ingen tycker om att frossa okontrollerat. Vi får dåligt samvete och mår ofta dåligt i efterhand.
  För att undvika frosseriet, se till att äta regelbundna måltider och mellanmål under dagen.

Kom ihåg att förbereda mat i förväg. Ha alltid en färdig matlåda i kylen eller frysen så du alltid kan ha en nyttig måltid på bara ett par minuter. Ta dig en stund kvällen innan och förbered morgondagens matlådor så har du som bäst chanser för att få en fantastisk dag och en mätt mage!